Genealogie Kruizinga-Groen

& Allemaal Muntendammers

Stamboomonderzoek

Stamboomonderzoek

Hoewel ik nooit de intentie heb gehad om met stamboomonderzoek te beginnen is het begonnen in 2003/2004 met een vraag van mijn oud-tante: “Ik heb een doodgeboren broertje of zusje gehad maar weet niet wanneer dit kindje is geboren, kun jij dit uitzoeken?” Uiteindelijk uitgekomen bij Genlias de voorloper van WieWasWie en het doodgeboren kindje was snel gevonden. Met deze zoekvraag is mijn hobby geboren. In de jaren 2003/2004 was internet nog niet wat het tegenwoordig is. De vele bronnen die je nu op internet kunt vinden was een droom. Om de akten en bevolkingsregisters te kunnen raadplegen moest je naar een gemeentelijk- of provinciaal archief. Met Genlias als startpunt voor je familieonderzoek.

Kwartierstaat

De namen Groen, Wapsenkamp, Meijer, Slor en Dusseljeé zijn de namen uit mijn kwartierstaat. Helaas loopt de familie Meijer al snel vast bij de derde generatie. Anna Meijer, geboren op 8 januari 1858 in Zuidbroek raakt op 23-jarige leeftijd ongehuwd zwanger. Ook haar moeder Anna Berghuis, waar ze naar is vernoemd, raakt op haar 15e zwanger van een onbekende man of jongen. Het kind wordt erkend door Derk Meijer bij het huwelijk met Anna Berghuis. De eerste Anna krijgt als ongehuwde moeder 5 kinderen. Het jongste meisje is 8 maanden als haar moeder Anna komt te overlijden op 23 juli 1890 in Muntendam.  Haar 5 kinderen worden door de familie van de vermoedelijke vader, opgenomen.

De stamvader van de familie Meijer is Jan Battinck die in 1712 in Gasselte is overleden.

Wapsenkamp

Hinderikus (Rieks) Wapsenkamp
Van moederskant komt de naam Wapsenkamp , een niet veel voorkomende naam. Via Pieter Wapsenkamp (1906-1939) komen we bij mijn overgrootouders Hinderikus Wapsenkamp en Christina van der Huizen, ook wel Rieks en Stiene Wapsenkamp. Een bijzonder echtpaar, wonend in het zogenaamde armenhuis aan de Spoorstraat in Stadskanaal, zij waren vanaf de jaren twintig in de wijde omgeving bekend als straatzangers. De korte versjes die Rieks zong, hadden soms betrekking op de gebeurtenissen die zich in het dorp afspeelden.  In 1942 werd er in hotel Schot te Musselkanaal een revue opgevoerd “Met Rieks en Stiene op stap”.  De voorouders van Christina van der Huizen, nl Izak Salomons (van der Huizen) en Grietje Jimkes Limborg waren Joods, hun drie kinderen gaan op volwassen leeftijd over naar het Hervormde geloof.

Groen

De stamvader Hendrik Jans Groen kwam uit het streng gelovige Rouveen waar hij in 1732 werd gedoopt als zoon van Jan Groen, de naam van de moeder wordt niet genoemd in de doopboeken.  Zijn achterkleinzoon Andreas Groen was draaimolenhouder en schipper en komt al reizende uiteindelijk in Groningen terecht waar hij trouwt met Aaltje van Oosten, na haar overlijden hertrouwt hij met Berentje Leeuwinga uit Wildervank. Het echtpaar Groen-Leeuwinga woonde in Stadskanaal.