Genealogie Kruizinga-Groen

& Allemaal Muntendammers

Huwelijkse bijlagen

Het overkomt iedere stamboomonderzoeker wel eens. Je kunt bijvoorbeeld een overlijdensakte niet vinden, terwijl je zeker weet dat de persoon is overleden.

Soms kunnen de huwelijkse bijlagen uitkomst bieden. De huwelijksbijlagen bestaan vooral uit afschriften van verschillende akten die informatie over het bruidspaar geven. De bijlagen zijn geordend op gemeente, jaar en aktenummer van het huwelijk.

Welke akten kun je allemaal aantreffen in de huwelijkse bijlagen:

Uittreksel van doop- of geboorteakte

Het aanstaande bruidspaar moesten een doopinschrijving of een uittreksel van hun geboorteakte inleveren. Als ze deze niet konden overhandigen werd er een “akte van bekendheid” opgesteld door een vrederechter of kantonrechter. Er werden dan een aantal familieleden en/of bekenden gevraagd om onder ede te verklaren dat zij de persoon in kwestie kenden en dat de bruid of bruidegom was wie hij/zij beweerde te zijn.

Verklaring van toestemming

Tot 1970 hadden zowel de bruid als bruidegom tot hun 30ste toestemming van de ouders nodig om te mogen trouwen. Als de ouders niet aanwezig waren, werd een schriftelijke toestemming ingeleverd. Waren de ouders overleden, dan moesten afschriften van de overlijdensakten, soms zelfs van de grootouders worden overlegd.

Militiebewijs

Tot 1911 diende de bruidegom een bewijs inleveren dat hij aan zijn militaire verplichtingen had voldaan, was vrijgesteld of was uitgeloot. In de bijlagen tot 1861 is ook zijn signalement opgenomen.

Bewijs van onvermogen

Was je niet in staat om de kosten van het huwelijk te voldoen dan diende je een verklaring van onvermogen te overhandigen.

Voorbeeld

Het overlijden van Harm Ackermann uit Muntendam was niet te vinden. In de huwelijksakten van zijn kinderen staat vermeld dat hij is overleden maar waar? De huwelijkse bijlagen boden uitkomst. De kinderen konden een overlijdensakte van hun vader overhandigen. Harm was overleden in het Poolse plaatsje Brieg.

Waar vind je de huwelijkse bijlagen?

Niet alle Archieven hebben de huwelijkse bijlagen gedigitaliseerd. Maar de bijlagen van 1811-1922 zijn wel te vinden. Een goede bron hierbij is www.openarchieven.nl. Als voorbeeld nemen we de oudste dochter van Harm Ackermann. Zij trouwt in 1907 met Christiaan Melgers uit Oudewater.

Heb je de akte gevonden op Open Archieven? Dan zie je rechts een lijst met gescande registers die verwijzen naar Family Search.  Op de website van Family Search dien je wel eerst een gratis account aan te maken. Met behulp van de huwelijksdatum en het aktenummer kun je, nadat je bent ingelogd, de huwelijkse bijlagen opzoeken. Het is wel even zoeken want de akten staan in blokken van 10 of 20 jaar.  Nadat we zijn ingelogd vinden we na even zoeken op pagina 499 tot 509 de huwelijkse bijlagen van Christiaan Melgers en Grietje Ackermann met de Duitse overlijdensakte van vader Harm Ackermann. De akte is vertaald naar het Nederlands.

Foto’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Links:
Open Archieven
Familysearch